Vemodigt farvel
Vemodigt farvel til drømmeboligen
http://www.sn.dk/Furesoe/Vemodigt-farvel-til-droemmeboligen/artikel/213409


Mosedamgaard i Kirke Værløse har været et ægtepars drømmebolig i 18 år. Nu er det slut.
Foto:
Furesø - 21. juli 2012 06:00

   

Vemodigt farvel til drømmeboligen
Furesø: Der tegner sig efterhånden et flertal i Folketinget for at yde økonomisk godtgørelse til borgere, der kommer i klemme i ekspropriationssager.

- Det er kun fair med en godtgørelse, så man ikke står med en regning på flere hundrede tusinde kroner, selv om man har vundet sagen, udtaler Benedikte Kiær til Jyllands-Posten.

Hun er konservativ miljøordfører i Folketinget, og hun bakker dermed advokat Henrik Høpner fra Advokatrådet op i kravet om, at borgerne skal sikres en ordentlig erstatning, når de er ramt af ekspropriation.

Jyllands-Posten peger på den meget omtalte sag fra Roskilde, hvor kommunen er røget i strid med en borger om ekspropriation af noget jord i forbindelse med Roskilde Festivalen.

Men også i Furesø Kommune har et ægtepar mærket konsekvenserne af en kritisabel ekspropriation.

Og den oplevelse er nu medvirkende til, at parret må forlade deres ejendom.

- Vi gik rettens vej, men dommeren lukkede øjnene for kriminalitet og straffede os - ofrene. Nu har vi måtte sælge vores ejendom til langt under vurderingen, og vi står på gaden om halvanden måned, uden penge og uden mulighed for at få et tag over hovedet, forklarer den ene halvdel af ægteparret fra Lejrvej i Kirke Værløse, Suzanne de Mosedamgaard, til Frederiksborg Amts Avis.

På deres ejendom blev der taget et stykke jord, og det var for at berige Kuben, som derefter kunne sælge nogle ejendomme med private haver - som var snuppet fra ægteparrets grund.

- Kommunen og Kuben indrømmede, at der var tale om magtmisbrug og korruption, som vi skulle finde os i, siger hun.

Parret købte Mosedamgaard i august 1994, og ekspropriationssagen har kostet 1.850,000 kroner - og en ødelagt tilværelse og helbred. Inden de mistede det famøse stykke jord, hvad de fået en henvendelse fra en investor, som var villig til at betale 52,8 millioner kroner for 4,5 hektarer af jorden, så der kunne komme en naturlig byafrunding.

Det fik kommunen oplyst, men der blev i stedet indgået en aftale med Kuben.

- Aftalen gik ud på at stjæle et stykke af vores grund til videresalg som private haver, bag vores ryg. Og så lovede kommunen Kuben, at intet ville blive lagt i byzone på vores grund, så længe Kuben ikke havde bygget og solgt de cirka 465 planlagte boliger, forklarer Suzanne de Mosedamgaard.

Sammen med manden, Thomas Hansen, kan hun nikke genkende til den beskrivelse af afmagt, som Jylland-Postens omtaler i artiklen den 18. juli 2012 "Hjælp til den lille mand mod systemet", der som nævnt handler om Roskilde-sagen.

Her står nemlig: "På den ene side står kommunen med millioner af skattekroner i ryggen og egne jurister og kommunikationsfolk. Desuden har man hyret en af landets bedste ekspropriationsadvokater og nogle af de mest kendte spindoktorer for at klare sig. På den anden side står en havecenterejer, der foreløbig har brugt et millionbeløb af sine egne penge på advokatbistand i det langvarige opgør, og som - om han får medhold i Højesteret - langt fra får dækket sine udgifter".

Thomas Hansen har på Facebook beskrevet sagen, og der er indløbet en række kradse kommentarer.

- Det tog så 100 års magtmisbrug, før vi kom hertil, bemærker Bjørn Suadicani.

- Man kunne også starte med at få præciseret, at almeninteresser ikke omfatter golfbaner, festivaler og butikscentre, men alene væsentlige infrastrukturprojekter, fastslår Jan H. Andersen.

- Så er det agurketid igen. At Statsapparatet stjæler fra borgerne og uddeler "dummebøder" efter forgodtbefindende, vidste de fleste nok i forvejen, skriver Jonas Buchholt Crestesen.

Og i Kirke Værløse gør Suzanne de Mosedamgaard og Thomas Hansen sig klar til at forlade den ejendom, der har dannet ramme om deres liv gennem næsten 18 år.

Suzanne de Mosedamgaard har skrevet en bog om sine oplevelser i forbindelse med blandt andet denne konflikt med kommunen. Den er udgivet på både fransk og dansk. I går solgte hun yderligere fem eksemplarer af bogen, der på dansk hedder "Demokratiet kaldet Diktatur", og som kan bestilles på mosedamgaard gmail.com.

Der kan læses mere om sagen på www. mosedamgaard.dk under lokalhistorie.

Solnedgang den 18 december

| Svar

Nyeste kommentarer

20.12 | 10:56

Øvrigheden har altid benyttet sig af alle midler for at gnægge borgerne. Eks. Mette Mink, og politisk Inger Støjberg mfl.

19.12 | 21:32

Politisk rænkespil og magtmisbrug har alle dage fundet sted i alle lande ja selv i primitive stenalder samfund. Det nyeste er minksagen og sagen mod Inger Støjb

16.12 | 18:23

Samme advokat har snydt og bedraget min mand og jeg. Han er ekspert til at lyve og bedrage for at tjene penge og hermed ødelægge uskyldige og hæderlige menneske

16.02 | 21:35

Kære Michael, Bogen er udgivet På fransk og kan købes på nettet, den koster 13,50 €. Bogen er oversat til dansk og kan lånes som ebog på danske biblioteker.